Wanneer je last hebt van een droge huid, zoek je waarschijnlijk ultra-hydraterende producten voor snelle verlichting. Maar wist je dat een droge huid meer nodig heeft dan enkel hydratatie?

Het laatste wetenschappelijke onderzoek toont aan dat een gezonde huid begint met de juiste balans van een sterke barrière lipidelaag, hydratatie en een optimaal werkend microbioom (ook de microbiële omgeving genoemd). Als een van deze factoren uit balans is, kan de huid er aangetast uitzien en aanvoelen. Mensen met een genetische droge huid (atopisch) hebben van nature een zwakke lipide barrièrelaag; de huid maakt niet genoeg lipides aan om de huid in optimale gezondheid te houden.

wat is de barrière lipidelaag?

Denk aan lipides als het “cement” die jouw huid de “bouwstenen” bijeenhouden. Deze barrière lipidelaag bevindt zich in het stratum corneum (de buitenste huidlaag), en is de eerste verdedigingslaag van de huid tegen uitdrogende factoren van binnen- en buitenuit. Een sterke barrière lipidelaag voorkomt overmatig vochtverlies en houdt externe stressoren buiten zoals UV-straling, temperatuurschommelingen, bacteriën en schimmels, virussen, irriterende stoffen en allergenen.

gezondongezond
gezonde barrière lipidelaagverstoorde barrière lipidelaag

wat gebeurt er als de barrière lipidelaag van de huid verstoord is?

Wanneer de barrière lipidelaag van de huid verzwakt is, zal de huid eerst vocht verliezen. Dit resulteert in schilfers, een doffe uitstraling en droogte lijntjes. Op dit moment is de huid vatbaarder voor stressoren van buitenaf en vertoont sneller tekenen van voortijdige huidveroudering.

wat veroorzaakt nog meer een verstoorde lipidelaag?

Wanneer je een droge huid hebt, heb je van nature een minder sterke barrière lipidelaag, maar er zijn ook andere factoren die de huidbarrière kunnen aantasten. Door ook hier op te letten, kun je de droge huid beter onder controle krijgen.

  • Huidveroudering vermindert de aanmaak van lipides op den duur.
  • Seizoensveranderingen zoals koudere temperaturen en lage luchtvochtigheid kunnen leiden tot verminderde aanmaak van lipides en een verhoogde gevoeligheid.
  • Reinigen, overexfoliëren en bepaalde skincare ingrediënten zoals Alcohol, Aceton en agressieve surfactanten kunnen de huid uitdrogen en barrière strippen.
  • Voeding: verminderde vetconsumptie kan leiden tot minder aanmaak van lipides.
  • Stress, UV-straling en bepaalde huidziektes kunnen de huidbarrière beschadigen of het herstel vertragen.